De mini aussie

de mini aussie ofwel de miniature australian schepherd is een hondje dat eigenlijk de oorsprong heeft in Amerika .De oorsprong ligt in Noord-Amerika, waar fokkers Europese en Australische honden kruisten. Tegelijkertijd werden vanuit Europa merinoschapen eerst naar Australië en later naar de VS geëxporteerd. De herders kregen dus de verwarrende naam Australian shepherd door de schapen. De opvatting dat dit ras, net als de australische veedrijvershonden , is ontstaan uit een kruising met een dingo is, is fout.

De meningen verschillen als het gaat om de historie van de Mini-Aussie. Sommigen beweren dat het ras ontstaan is toen Doris Cordova probeerde om een nieuw ras te fokken. Haar hond 'Cordova's Spike' wordt veelal gezien als de oorsprong van de Mini-Aussie. Het is niet eens bekend of hij van oorsprong van het ras Australian Shepherd was.

Een fokprogramma werd in 1968 opgezet waarbij gefokt werd met kleine Australian Shepherds. Deze fokkers streefden ernaar om een precieze kopie te maken van de Australian Shepherd, maar dan een kleiner formaat en zonder het karakter te veranderen. Zij beschouwden de Mini-Aussie alleen als een kleinere variant van de Australian Shepherd. Echter, de Australian Shepherd Club of America en de American Kennel Club tolereerden deze variatie in grootte niet en ziet de Mini-Aussie als een apart ras! Daardoor zijn er ook verschillende stamboeken en verschillende benamingen nl miniature american shepherd (AKC,...) en miniature australian shepherd (MASCA,...) 

in Belgie is de " mini" versie nog niet erkend

desalniettemin worden ze graag gebruikt in de gehoorzaamheid , agility , flyball , herding , frisby ,....

de mogelijkheden zijn oneindig !

 Het is van nature een sociale hond die erg gehecht raakt aan zijn baas. Soms kan dat leiden tot verlatingsangst zonder voldoende training. Mini-Aussies kunnen prima binnen een gezin leven, maar met hun energie en drijflust moet je ze in de gaten houden bij andere huisdieren en kinderen. Het is belangrijk de hond consequent te leren dat het drijven van mensen niet is toegestaan. ze zijn zeker ook geschikt als huishond als je ze maar consequent opvoedt en voldoende uitdaging en beweging geeft 

Je moet er wel rekening mee houden dat , al zijn ze klein van formaat , toch de pit en het karakter hebben van een grote hond 

er zijn 4 basiskleuren bij de mini’s nmlk red , black , Blue merle en red merle 

deze kleuren kan je nog eens opsplitsen naar bi en tri ! Dwz dat ze ofwel 2 (bi) kleuren hebben ofwel 3(tri) kleuren . Allemaal met of zonder koper en witte aftekening .

Ze hebben een halflange vacht die lichtgolvend of stijl kan zijn .

het haar bij de achterpoten en rond de nek is vol . Ze hebben zoals ze zeggen een broek en een kraag 😉

de mini aussie kan ook geboren worden met verschillende staartlengtes : sommige worden geboren met lange staart , sommige met met een halve staart en er zijn er ook zonder staart .

de ogen kunnen ook in verschillende kleuren voorkomen , zo heb je bruin , blauw , hazelnoot , Amber , groen , en marmer .

marmer wil zeggen dat 1oog 2 verschillende kleuren kan hebben 

het kan ook zijn dat elk oog een andere kleur heeft ! 

De grootte varieert dan weer tussen de 35,6 cm tot 48cm voor een reu en een teefje van 35,6 tot 45,5 cm 

het gewicht zit tussen de 9kg en 14kg 

levensverwachting van een mini is 12-13 jaar 

 

Is een mini aussie de juiste keuze ?

Wil je een makkelijke hond ? Dan is een mini aussie niets voor jou !

wil je hond die altijd vriendelijk en lief is ? Dan is een mini aussie niets voor jou ! 

Als je een hond wil die nooit of weinig blaft ? Dan is de mini aussie niets voor jou ! 

Als je geen ervaring hebt met honden , dan is de mini aussie niets voor jou ! 

Een mini aussie trainen is niet makkelijk ! 

Wil je een mini aussie enkel omdat ze mooi en grappig zijn ? Neem dan alsjeblieft een ander ras want dan is de mini aussie niets voor jou !